Het Effect van Retinol

Dat vitamine A-zuur de verouderde huid kan verjongen, werd bij toeval ontdekt in de jaren 80 toen de dermatoloog Kligman een onderzoek deed naar de werking van deze stof bij acne. Mensen hadden niet alleen minder last van acne, maar hun huid ging er ook een stuk jonger uit zien. Sindsdien is er veel onderzoek naar de werking gedaan. Vitamine A-zuur is eigenlijk het enige ingrediënt waarvan onomstotelijk vast staat dat het huidverjongend kan werken. Voordat iedereen massaal naar de parfumerie rent; producten met de stof zijn alleen te verkrijgen op recept.

 

 

Het Effect van Retinol

 

 

Cosmetica met retinol zijn zonder recept te verkrijgen. Dit is een populair ingrediënt in antirimpelcrèmes, maar helaas aanzienlijk minder effectief dan tretinoïne. Retinol is erg instabiel (kan slecht tegen licht en zuurstof) en daar komt bij dat het ook irriterend kan werken. Veel commerciële bedrijven zullen er dus voor kiezen een laag percentage te gebruiken om zo te voorkomen dat mensen gaan klagen over irritatie. Dit zal niet of nauwelijks werken. Andere vormen van vitamine A werken niet zo goed als retinol en zeker niet zo goed als tretinoïne.Door het gebruik van vitamine A-zuur verbetert de huidstructuur; rimpels als gevolg van zonbeschadiging nemen af in diepte en in aantal (zie de afbeelding; let op, dit is wel een ideaalsituatie!). De stof stimuleert namelijk een gezonde celdeling en de productie van collageen en elastine. Daarbij worden MMP’s (enzymen die collageen en elastine afbreken) geremd. Zeer waarschijnlijk verlengt vitamine A-zuur ook de levensduur van fibroblasten. Alsof dat nog niet genoeg is kunnen vervelende pigmentvlekken minder zichtbaar worden.

 
Retinol bevordert het herstel van de huidbarrière door de stimulering van de aanmaak van nieuwe huidcellen. Dat komt onder andere door de stimulatie van de productie van hyaluronzuur, de meest belangrijke, natuurlijke hydratatiefactor van onze levende huidcellen. Hyaleronzuur werkt als een spons; het heeft het vermogen om grote hoeveelheden water aan zich binden

 

 

 

 

 

Retinol 5% Glycolzuurcrème

 

Retinol 5% Glycolzuurcrème

 

 

 

 

 

 
Verschillende Soorten Retinol

 

 

 

Er bestaan verschillende varianten binnen de groep retinoïden. De verschillende soorten retinoïden hebben ieder een iets andere eigenschap en sterkte. Ieder type is tevens verkrijgbaar in verschillende soorten merken, producten, concentraties en samenstellingen.

 

 

 

 

 

 Verschillende Soorten Retinol

 

 

 

 

 

 Enkele retinoïden zijn:

 


Adapaleen


Tretinoïne


Isotretinoïne


Retinyl palmitate


Retinol


Retinaldehyde


Tazarotene

 

 

 

 

 Waar Kan Ik Retinoïden Tegen Kopen?

 

 Retinoïden zijn o.a. verkrijgbaar in medicijnen als Adapaleen (Differin), tretinoïne en isotretinoïne. Je hebt een doktersrecept nodig om retinoïden tegen acne te bestellen, omdat het receptplichtige geneesmiddelen zijn.

 

 

 Indien je dit om wat voor reden dan ook niet wil aanvragen via je eigen huisarts, dan kun je het ook zelf online bestellen bij een van de onderstaande aanbieders. Deze werken samen met geregisteerde internet apotheken.

 

 

 Wat Zijn de Minpunten?

 

 

 
Het is geen zachtaardig spul. Wie retinol gebruikt, kan een rode, geïrriteerde huid krijgen. En je vel kan gaan schilferen. In dat geval is het goed om de crème eerst minder vaak op te doen – bijvoorbeeld om de nacht – en het gebruik langzaam op te bouwen. Nog een ding: retinol vergroot je gevoeligheid voor licht en schade door de zon. Ook als je het 's nachts gebruikt. Overdag goed smeren met een hoge beschermingsfactor is dus verplichte kost. Vrouwen die zwanger zijn, kunnen beter helemaal geen retinolcrème gebruiken.

 

 

 

 

 

 

 

Glycolzuur en Chemische Peelings

Glycolzuur en Chemische Peelings