Wat is een Chemische Peeling?

Een chemische peeling is in feite een soort gecontroleerde oppervlakkige 'verbranding' van de huid (vergelijkbaar met een zonnebrand), teweeggebracht door het aanbrengen van een zure oplossing op de huid. Deze gecontroleerde verbranding geeft aanleiding tot huidvernieuwing en herstel vanuit dieper gelegen intacte huidlagen.  De huid is een dynamisch orgaan dat zichzelf continue vernieuwd door het afsterven van oude cellen aan de oppervlakte (epidermis) en de aangroei van nieuwe cellen vanuit de diepte (dermis). Een chemische peeling veroorzaakt in principe dus een extreem versnelde vorm van huidvernieuwing. Een oppervlakkige peeling zal enkel de opperhuid verwijderen, terwijl een diepere peeling een variabel deel van de lederhuid verwijdert. De huidcelletjes komen los door de inwerking van het chemische produkt en door celdeling in diepere huidlagen ontstaat een nieuwe opperhuid. 

 

 

Wat is een Chemische Peeling

 

 

 

 

 

Een chemische peeling kan voor problemen als lichte tot matige rimpels, onregelmatige huidtextuur, lichte acne, en onregelmatige pigmentatie van de huid een oplossing bieden.

 

 

 

WELKE SOORTEN PEELING BESTAAN

 

 

 

Trichloorazijnzuur peelings en fruitzuurpeelings zijn de meest toegepaste peelings dankzij hun betrouwbare werking. Voorbeelden zijn de Orange of Blue Peel (TCA), glycolpeelings, of de Jessner oplossing. Wij adviseren voor en na de behandeling een dagcreme op basis van fruitzuren en vitamine A preparaten te gebruiken aangezien deze stoffen nodig zijn bij de celdeling en zo het huidvernieuwingsproces ondersteunen.

 

 

 

 

 

 Salicylzuur Peeling

 

 

 

 

 

TRICHLOORAZIJNZUUR PEELING (BV ORANGE OF BLUE PEEL)

 

 

 

De basis van deze chemische peeling is trichloorazijnzuur (TCA). Door het aanbrengen van deze etsende stof wordt een laagje huid verwijderd om een huidvernieuwing te bekomen. Het is een zeer goede methode om pigmentvlekken te verwijderen, in het gelaat, op de handen of elders.

 

 

 

 

 

 

 

Trichloorazijnzuur Peeling 15% (TCA Peeling)

Trichloorazijnzuur Peeling 15

 

 

 

 

De behandeling behoeft geen verdoving en gebeurt ambulant (zonder ziekenhuisopname). Binnen een week tijd is uw huid genezen en vernieuwd. Slechts weinig chemische peelings kunnen echter op een veilige en doeltreffende manier uitgesproken rimpels verwijderen. Hiervoor wordt eerder de lasertherapie of dermabrasie (mechanische afschaving van de huid) toegepast.

 

 

 

JESSNER OPLOSSING

 

 

 

De Jessner oplossing bestaat onder andere uit lactaatzuur (een fruitzuur) en salicylaat zuur. De peeling is minder diep dan een blue peel, kan echter met intervallen van 1 tot 3 weken herhaald worden op een frisse huid te bekomen. Deze peeling kan ook gunstig werken in lichte gevallen van acne (naast de glycolpeeling). Diepe veranderingen in de huid zoals belangrijke rimpels of acnelittekens beantwoorden niet aan deze therapie.

 

 

 

 

 Il peeling dellAcne con Acido Salicilico

 

 

 

 

 

 

HOE GEBEURT ZO'N PEELING?

 

 

 

Een behandeling met trichloorazijnzuur kan men goed verdragen zonder verdoving. Na reiniging van het gelaat, strijkt de chirurg met een sponsje het TCA gelijkmatig en in twee tot drie lagen op de huid, telkens met een minuutje pauze ertussen. U ervaart dan een licht branderig gevoel. Het TCA in de orange peel bevat een kleurstof die toelaat om exact te bepalen waar en hoeveel de vloeistof werd aangebracht. Aan de hand van de kleur van de huid wordt bepaalt of al dan niet nog een extra laagje nodig is. Na de behandeling ebt het branderig gevoel snel weg. Het produkt wordt verwijderd en U kunt meteen weer naar huis. Wel blijft U huid na enige tijd na de behandling oranje, zodra de vervelling optreedt verdwijnt deze kunstmatige verkleuring.

 

 

 

Een jessner peeling of glycolpeeling is ongekleurd maar wordt op vergelijkbare wijze toegepast.

 

 

 

EN NA DE BEHANDELING?

 

 

 

Na de peeling geeft krijgt U duidelijke instructies over de nabehandeling van Uw huid. Een speciaal voorgeschreven zalf zal uw huid behoeden voor uitdroging en korstvorming. In de dagen direct na de behandeling, zal de huid donkerbruin verkleuren en geleidelijk loskomen. Door verscheidene keren per dag kompresjes met een verdunde azijn oplossing aan te brengen, worden de huidvelletjes pijnloos verwijderd en kan de huidvernieuwing verder haar gang gaan. Na amper een week is de huid volledig genezen en kunt U al Uw sociale activiteiten weer opnemen.

 

 

 

Vergeet echter niet om de behandelde huid gedurende de volgende zes maanden royaal met een 'sun block crème' te beschermen tegen de zon. De straling kan namelijk een langdurige roodheid en eventueel zelfs een pigmentverandering van de huid doen ontstaan.

 

 

 

Een jessner peeling geeft de eerste dag roodheid van de huid, waarna voornamelijk schilfering van de huid gedurende ongeveer een week optreedt. Enkel toepassen van een vochtinbrengende creme 2 tot 3 x per dag volstaat. Afhankelijk van de diepte van de peeling is de nieuwe huid rood-roze van kleur gedurende een korte periode van maximaal enkele weken.

 

 

 

MOGELIJKE VERWIKKELINGEN?

 

 

 

De hier beschreven, middelmatige TCA-peeling, is een uitermate veilige en betrouwbare techniek. Niettemin kunnen er variaties optreden in de genezingsfase. Essentieel bij elke peeling is gedurende 1 jaar de behandelde huidzone dagelijks te beschermen tegen de zon met factor 30 of hoger.

 

 

 

Sommige mensen, vooral die met een donker huidtype, kunnen een neiging vertonen tot postinflammatoire hyperpigmentatie – een duur woord dat zoveel betekent als een bruine verkleuring tengevolge van overdreven pigmentvorming. Als het verschijnsel al optreedt, dan steekt het pas zes à acht weken na de behandeling de kop op. Maar wordt het tijdig opgemerkt, dan reageert het erg gunstig op crèmes die de pigmentvorming tijdelijk stilleggen.

 

 

 

Mensen met neiging tot de vorming van koortsblaasjes (herpes labialis) lopen door de behandeling een verhoogd risico om de kwaal te gaan ontwikkelen. Daarom wordt aan deze patiënten Aciclovir voorgeschreven, een product dat het herpesvirus onderdrukt. Mocht U bekend zijn met koortsblaasjes meldt dit dan tijdig! Duiken de blaasjes toch op, dan kan het probleem opgelost worden door middel van een hogere dosering of eventueel door een krachtiger product.

 

 

 

 

 

 

 

Glycolzuur en Chemische Peelings

Glycolzuur en Chemische Peelings