Wat Doet Een Chemische Peeling?

Chemische peeling, wat is dat? Bij een chemische peeling brengen we een vloeibare oplossing aan op de huid. Deze oplossing bestaat uit één of meerdere zuren of enzymen die in staat zijn om oppervlakkig tot middeldiep in de huid te dringen. Laagje voor laagje verweken ze de huid. We spreken van een chemische peeling omdat het verweken van de huid een chemisch proces is. De huidcellen veranderen wanneer ze in aanraking komen met de zure oplossing. Hierdoor kunnen zij niet meer functioneren en schilfert de huid af. Vandaar het woord ‘peeling’. Er zijn verschillende soorten chemische peelings. Het type zuur of enzym, en de mogelijke combinatie hiervan, bepalen het effect van de behandeling.

 

 

Wat Doet Een Chemische Peeling

 

 

 

Wat doet een chemische peeling? Een chemische peeling (chemical peel) zorgt voor huidvernieuwing en voor verbetering en normalisatie van bepaalde huidfuncties. Door één of meerdere huidlagen gericht te beschadigen, wordt je huid gestimuleerd om zich te gaan vernieuwen. Met een chemische peeling kunnen we de talgklieruitvoergang vrijmaken en de talg verminderen. Tevens kunnen we pigmentvlekjes en oppervlakkige acnélittekentjes verminderen.

 

 

Afhankelijk van het huidtype en de vorm van acné maken we voornamelijk gebruik van Salicylzuur, Glycolzuur of een Jessner peeling . Elke chemische peeling heeft weer een andere eigenschap:

 

 

Salicylzuur is antibacterieel, talgoplossend en het verwijdert dode huidcellen. Deze peeling zetten we voornamelijk in bij de vette, ontstoken acnéhuid.

 

 

Glycolzuur verweekt comedonen (mee-eters), het hydrateert de huid en verwijdert dode huidcellen. Glycolzuur verdunt de oppervlakkige huidlaag en versnelt de celdeling. Deze peeling is met name geschikt voor de drogere acnéhuid of acné waarbij restplekjes en oppervlakkige littekentjes zijn ontstaan.

 

 

Jessner peeling is een combinatie van salicyl-, melk en resorcinezuur en is geschikt voor alle vormen van acné. Het werkt antibacterieel en vermindert de talgklieractiviteit. Het zuur verbetert de huidstructuur en vermindert oppervlakkige littekens en pigmentatie.

 

 

Hoe verloopt een behandeling met chemische peelings? Afhankelijk van het type chemische peeling verdelen we de vloeistof in één of meerdere laagjes gelijkmatig over de huid. De huid rondom de ogen en lippen wordt vrij gelaten. De chemische peeling veroorzaakt een bepaald huidgevoel wat varieert van een kleine tinteling tot een prikkend en warm gevoel. Onder invloed van de peeling gaat de huid in meer of mindere mate reageren. Door rood te kleuren en soms lokale witte verkleuringen te geven, bijvoorbeeld op een plek waar een ontsteking zat. Hoe lang de peeling op de huid blijft zitten, wordt bepaald door de opgegeven maximale inwerktijd, het gevoel dat de peeling geeft en de reactie van de huid. Is het gewenste eindpunt bereikt dan verwijderen we de peeling met koude natte compresdoeken en/of een speciale neutraliserende vloeistof. Dit zorgt ervoor dat de werking van het zuur wordt gestopt.

 

 

 

 

 fruitzuurpeeling thuis 1

 

 

 

 

 

Na de behandeling is de huid vaak rood en een beetje dik. Ook kan deze wat gevoelig zijn. In de loop van de week kunnen soms korstjes en velletjes ontstaan die vanzelf moeten genezen. Deze huidreacties kan je, als je dat wilt, na de behandeling veilig camoufleren met Lycogel. Dit is speciale medische make-up die ervoor zorgt dat de huid er normaal uitziet, maar de huid niet belast en ook het genezingsproces niet verstoort. Wij adviseren je na een peeling bepaalde producten te gebruiken om de huid goed te reinigen, te ondersteunen en te beschermen tegen de zon.

 

 

Wat is het resultaat van een chemische peeling? Een chemische peeling kan worden ingezet om de acné en oppervlakkige acnélittekentjes te verminderen. Doorgaans zijn er meerdere behandelingen nodig om naar een optimaal resultaat toe te werken. Door de peeling te herhalen zorg je ervoor dat de huid steeds verder verbetert. Het type peeling en de eventuele opbouw in intensiteit zijn bepalend voor het aantal benodigde behandelingen. De tijd tussen de behandelingen varieert, afhankelijk van de gebruikte peeling. Een intensieve, diepere peeling zorgt bijvoorbeeld voor meer huidschade, waardoor de huid een langere herstelperiode nodig heeft ten opzichte van een oppervlakkige peeling.

 

 

 

 

 

 

Glycolzuur en Chemische Peelings

Glycolzuur en Chemische Peelings