Chemische Peeling en Acne

Een techniek die speciaal is ontwikkeld om acne, acnelittekens en andere ongewenste huidaandoeningen te verminderen is de fruitzuur of chemische peeling. Afhankelijk van de ernst van de acne klachten wordt gebruikt gemaakt van glycolzuur, salicylzuur, melkzuur, resorcinol, trichloorazijnzuur (TCA) of een combinatie hiervan.  Hoe werkt een acne peeling? Een acne peeling dringt door middel van een (fruit)zuur de acnehuid in en is in staat bepaalde huidfuncties te normaliseren. De zuren zorgen voor een versnelde celdeling waardoor de laag dode huidcellen dunner wordt. Bij acne is deze laag verdikt waardoor de kans op mee-eters toeneemt. Door de chemische peeling worden de dode, losse huidcellen verwijderd zodat de poriën niet meer verstoppen. Hierdoor kan het talg beter afvloeien. De zuren werken als anti-oxidant. Dit zorg ervoor dat ontstekingen verminderen waardoor er minder puistjes ontstaan.

 

 

 

Chemische Peeling en Acne 1

 

 

 

 

 

Acne peelings zijn onder te verdelen in milde peeling, oppervlakkige peeling en intensievere, (medium)diepere peelings:

 

 

 

 

Salicylzuurpeeling

 

 

 

 

Salicylzuurpeeling wordt gebruikt bij actieve acne met grote ontstekingen en een vette huid. Salicylzuur gaat heel oppervlakkig de huid in en maakt de bovenste laag van de huid, het hoornlaag zacht waardoor schilfers makkelijk loslaten. Salicylzuur lost hierdoor de talgverstoppingen op waardoor de ontstekingen verdwijnen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Salicylzuur 30% Chemische Peeling

 

salicylzuurpeeling

 

 

 

 

 

 

 

Glycolzuur

 

 

 

 

Glycolzuur, gebruikt in een 50-70% oplossing en heeft het kleinste molecuul van alle zuren waardoor dit diep de huid indringt. Toch valt deze peeling onder de milde varianten. Glycolzuur wordt onder andere ingezet bij acne met voornamelijk mee-eters.

 

 

 

 

 

 

 

Glycolzuur 50% Fruitzuur Peeling

 

 Glycolzuur 50 Fruitzuurpeeling

 

 

 

 

 

 

Jessner Peeling

 

 

 

 

Een intensievere peeling is de Jessne. De Jessner peeling bestaat uit een mengsel van 14% melkzuur, 14% salicylzuur en 14% resorcinol. Deze peeling kan goed worden ingezet bij alle vormen van acne maar met name bij een acne met veel cysten waarbij een snelle afschilfering van de huid gewenst is. Het voorkomt acne uitbarstingen en mee-eters.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jessner Peeling 14%

jessners peel uk ww.kashtanpharma.co.uk

 

 

 

 

 

 

 

Trichloorazijnzuur Peeling

 

 

 

 

TCA-peelings hebben drie sterkes, licht, medium en diep. De meer geconcentreerde 25-50% oplossingen van trichloorazijnzuur zijn dieper en effectiever. Echter is er vaak meer downtime. Een lichtere 10-15% sterkte TCA-peelingoplossing werkt op de buitenste lagen van de huid en worden vaan "lunchtime peelings" genoemd vanwege het feit dat er zeer weinig genezingstijd is. Een mediumdiepte 25-35% sterkte TCA penetreert dieper, waarbij rimpels en kleine littekens worden verwijderd. Een TCA-peeling van 50% penetreert de huid nog dieper waardoor meer dramatische resultaten worden geproduceerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Trichloorazijnzuur Peeling 15% (TCA Peeling)

tca 15 1200

 

 

 

 

 

 

 

Als je graag rimpels en fijne lijntjes wilt verwijderen, is een TCA-peeling van mediumsterkte vereist. De meest voorkomende sterkte van een medium TCA-peeling is een concentratie van 25%. De peeling kan ook worden gebruikt in deze concentratie voor het verwijderen van de bovenste huidlaag om de algehele uitstraling van de huid te verbeteren.

 

 

Een peeling met een hogere zuur percentages mogen uitsluitend door huidtherapeuten of artsen worden uitgevoerd.

 

 

 

 

Verzorging van acne na de peeling

 

 

 

 

Na een chemische peeling kan de huid reageren door rood te worden (wel tot 24 uur na de behandeling) of door te schilferen. Ook kunnen er korstjes op de huid komen. Het wordt ernstig afgeraden om te krabben of te trekken aan velletjes of korstjes. Dit kan littekens of huidverkleuring veroorzaken. Ter voorkoming van huidverkleuring mag de gepeelde huid tot 6 weken voor en na de behandeling alleen in de zon indien deze beschermd wordt met een zonbeschermingsproduct van minimaal factor 30. Het gebruik van zonnebank is niet toegestaan in de periode tot 6 weken voor en na de behandeling.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Glycolzuur en Chemische Peelings

Glycolzuur en Chemische Peelings