Blog

Hoe Chemische Peelings Werk?

Iedereen kent de voordelen van het scrubben de huid. Het verwijdert de dode huidcellen, klaart de poriën, en het maakt je huid er veel frisser en helderder. Veel mensen exfoliëren met scrubs die fysiek de dode huidcellen, maar hoe zit het met chemische peelings verwijderen? Werken ze? Zijn er nadelen of bijwerkingen die u moet zich bewust zijn van? Is dat niet iets dat wordt aangeduid als “chemische” iets te vermijden? Als je in de war over wat precies chemische peelings zijn, zijn hier een aantal feiten, evenals de voor- en nadelen van de chemische peeling.

 

Lees meer: Hoe Chemische Peelings Werk?

Het Effect van Retinol

Dat vitamine A-zuur de verouderde huid kan verjongen, werd bij toeval ontdekt in de jaren 80 toen de dermatoloog Kligman een onderzoek deed naar de werking van deze stof bij acne. Mensen hadden niet alleen minder last van acne, maar hun huid ging er ook een stuk jonger uit zien. Sindsdien is er veel onderzoek naar de werking gedaan. Vitamine A-zuur is eigenlijk het enige ingrediënt waarvan onomstotelijk vast staat dat het huidverjongend kan werken. Voordat iedereen massaal naar de parfumerie rent; producten met de stof zijn alleen te verkrijgen op recept.

 

Lees meer: Het Effect van Retinol

Het Effect van Salicylzuur op Acne

Salicylzuur (Salicylic Acid) oftewel Beta Hydroxy Acid (BHA), is een mild zuur afkomstig van de boomschors van de wilg. Sinds 1876 is salicylzuur internationaal verkrijgbaar als ingrediënt in diverse huidverzorgingsproducten. De concentratie aan salicylzuur varieert enorm en hangt af van het soort huidverzorgingsproduct waar het in verwerkt wordt.

Lees meer: Het Effect van Salicylzuur op Acne

Wat Doet Retinol Met Mijn Huid?

Retinoïden is de verzamelnaam voor de verschillende varianten van vitamine A. De twee bekendste vormen zijn tretinoïne (vitamine A-zuur) en retinol. Wat doet retinol met mijn huid? Retinol krijgt al een tijd heel veel aandacht in de wereld van de huidverzorging en is zelfs een van de best onderzochte huidverzorgingsingrediënten. Waarom? Omdat onderzoek duidelijk aantoont dat de huid heel veel baat heeft bij het gebruik ervan.

 

Lees meer: Wat Doet Retinol Met Mijn Huid?

Wat is een Chemische Peeling?

Een chemische peeling is in feite een soort gecontroleerde oppervlakkige 'verbranding' van de huid (vergelijkbaar met een zonnebrand), teweeggebracht door het aanbrengen van een zure oplossing op de huid. Deze gecontroleerde verbranding geeft aanleiding tot huidvernieuwing en herstel vanuit dieper gelegen intacte huidlagen.  De huid is een dynamisch orgaan dat zichzelf continue vernieuwd door het afsterven van oude cellen aan de oppervlakte (epidermis) en de aangroei van nieuwe cellen vanuit de diepte (dermis). Een chemische peeling veroorzaakt in principe dus een extreem versnelde vorm van huidvernieuwing. Een oppervlakkige peeling zal enkel de opperhuid verwijderen, terwijl een diepere peeling een variabel deel van de lederhuid verwijdert. De huidcelletjes komen los door de inwerking van het chemische produkt en door celdeling in diepere huidlagen ontstaat een nieuwe opperhuid. 

Lees meer: Wat is een Chemische Peeling?