Blog

Het Effect van Retinol

Dat vitamine A-zuur de verouderde huid kan verjongen, werd bij toeval ontdekt in de jaren 80 toen de dermatoloog Kligman een onderzoek deed naar de werking van deze stof bij acne. Mensen hadden niet alleen minder last van acne, maar hun huid ging er ook een stuk jonger uit zien. Sindsdien is er veel onderzoek naar de werking gedaan. Vitamine A-zuur is eigenlijk het enige ingrediënt waarvan onomstotelijk vast staat dat het huidverjongend kan werken. Voordat iedereen massaal naar de parfumerie rent; producten met de stof zijn alleen te verkrijgen op recept.

 

Lees meer: Het Effect van Retinol

Wat Doet Retinol Met Mijn Huid?

Retinoïden is de verzamelnaam voor de verschillende varianten van vitamine A. De twee bekendste vormen zijn tretinoïne (vitamine A-zuur) en retinol. Wat doet retinol met mijn huid? Retinol krijgt al een tijd heel veel aandacht in de wereld van de huidverzorging en is zelfs een van de best onderzochte huidverzorgingsingrediënten. Waarom? Omdat onderzoek duidelijk aantoont dat de huid heel veel baat heeft bij het gebruik ervan.

 

Lees meer: Wat Doet Retinol Met Mijn Huid?

Wat is een Chemische Peeling?

Een chemische peeling is in feite een soort gecontroleerde oppervlakkige 'verbranding' van de huid (vergelijkbaar met een zonnebrand), teweeggebracht door het aanbrengen van een zure oplossing op de huid. Deze gecontroleerde verbranding geeft aanleiding tot huidvernieuwing en herstel vanuit dieper gelegen intacte huidlagen.  De huid is een dynamisch orgaan dat zichzelf continue vernieuwd door het afsterven van oude cellen aan de oppervlakte (epidermis) en de aangroei van nieuwe cellen vanuit de diepte (dermis). Een chemische peeling veroorzaakt in principe dus een extreem versnelde vorm van huidvernieuwing. Een oppervlakkige peeling zal enkel de opperhuid verwijderen, terwijl een diepere peeling een variabel deel van de lederhuid verwijdert. De huidcelletjes komen los door de inwerking van het chemische produkt en door celdeling in diepere huidlagen ontstaat een nieuwe opperhuid. 

Lees meer: Wat is een Chemische Peeling?

Het Effect van Salicylzuur op Acne

Salicylzuur (Salicylic Acid) oftewel Beta Hydroxy Acid (BHA), is een mild zuur afkomstig van de boomschors van de wilg. Sinds 1876 is salicylzuur internationaal verkrijgbaar als ingrediënt in diverse huidverzorgingsproducten. De concentratie aan salicylzuur varieert enorm en hangt af van het soort huidverzorgingsproduct waar het in verwerkt wordt.

Lees meer: Het Effect van Salicylzuur op Acne

Wat Doet Een Chemische Peeling?

Chemische peeling, wat is dat? Bij een chemische peeling brengen we een vloeibare oplossing aan op de huid. Deze oplossing bestaat uit één of meerdere zuren of enzymen die in staat zijn om oppervlakkig tot middeldiep in de huid te dringen. Laagje voor laagje verweken ze de huid. We spreken van een chemische peeling omdat het verweken van de huid een chemisch proces is. De huidcellen veranderen wanneer ze in aanraking komen met de zure oplossing. Hierdoor kunnen zij niet meer functioneren en schilfert de huid af. Vandaar het woord ‘peeling’. Er zijn verschillende soorten chemische peelings. Het type zuur of enzym, en de mogelijke combinatie hiervan, bepalen het effect van de behandeling.

 

Lees meer: Wat Doet Een Chemische Peeling?